Skip to content

Processó dels Jueus

Festes i Tradicions

Cada Divendres Sant

Esterri D’Àneu

Processó dels Jueus

Cada Divendres Sant se celebra a Esterri d’Àneu la tradicional processó dels “jueus”.  L’any 1992 es va recuperar aquesta tradició, que va estar 26 anys sense celebrar-se.

Els armats encapçalen les processons del Divendres Sant, el viacrucis a les 10 h del matí i el Sant Enterrament a les 22 h.

Es tracta de dues files d’armats romans, amb una vestimenta ben típica i inusual, dirigits pel capità, que marca el ritme de la marxa. Enmig dels armats camina la Samaritana, amb un càntir i darrera ells, Jesús, la Dolorosa i el sepulcre flanquejat per dos armats dansaires, i finalment les tres Maries.

Una trentena d’armats marquen el pas, la durada i ritme de la processó.

La vestimenta dels armats és molt atractiva: porten camisa blanca i a sobre una armilla, que imita la cuirassa romana. Uns pantalons bombatxos fins als genolls i a damunt una faldilla. Uns mitjons blancs i llargs i a la cintura un mocador, a les espatlles porten un altre mocador que es diu” valona”. 

Cada estació està marcada amb una placa de ceràmica encastada en una de les parets dels diferents carrers pels que camina la processó. Actualment en queda tres d’originals datades del segle XVIII, les altres són actuals.

Coneix altres Festes i Tradicions

A prop d’aquí

Configuración
This site is registered on wpml.org as a development site.