Skip to content

Parc Natural Alt Pirineu

El parc natural més extens de Catalunya

www.parcsnaturals.gencat.cat/

Instal·lacions

Accessible

Àrea de pícnic

Banys

Botiga

Ermita

Museu

Observatori

Refugi

Mirador

Itineraris senyalitzats

Aquest territori singular és una reserva del patrimoni natural i cultural pirinenc. Destaca per les extenses pastures mantingudes per l’acció del bestiar i acull una gran varietat d’espècies protegides tan d’animals emblemàtics com el gall fer, el trencalòs o l’os bru com de vegetals, on s’hi poden trobar espècies de flora amenaçades o poc freqüents a Catalunya. 

Disposa d’una extensa xarxa de camins senyalitzats que comuniquen totes les valls per camins històrics recuperats.

Les Valls d’Àneu és una de les cinc grans valls que configuren aquest parc. En ella es poden visitar diverses zones del Parc d’elevat valor natural i paisatgístic, entre les que cal destacar:

La Mollera D’Escalarre

Situada a la cua de l’embassament de la Torrassa, al costat del poble de la Guingueta d’Àneu, es tracta de la principal zona humida del Parc. Un extens bosc de ribera, canyissars i zones d’aigües lliures fan que sigui punt de descans de nombrosos ocells, sobretot durant els passos migratoris. Lloc ideal per observar la fauna i el paisatge amb curtes passejades al seu voltant, deixant el vehicle a la Guingueta d’Àneu.

Valls d’Àrreu i Airoto

Les valls d’Àrreu i d’Airoto són algunes de les més ben conservades del Pirineu català, ja que només s’hi pot accedir a peu. Als magnífics estanys del Rosari, Garrabea i Airoto s’hi suma la diversitat de substrats rocosos (esquistos, granits i calcàries), i l’existència de boscos pràcticament inalterats d’avet i pi negre.

Per visitar aquesta zona cal partir des del poble de Boren (Vall d’Arreu) o des dels pobles d’Isil i Alós (Airoto). La zona també és accessible a peu des del Port de la Bonaigua, seguint el traçat de l’Alta Ruta Pirinenca o des del Pla de Beret (Baciver).

Vall de Bonabé

S’hi accedeix per Alós direcció al refugi del Fornet. Gran vall amb extensos boscos madurs de pi negre, avet i pi roig, que per la seva estructura són refugi de nombroses espècies emblemàtiques del Parc. El substrat calcari origina fenòmens kàrstics i afavoreix la presència de plantes molt rares a Catalunya. A la frontera trobem alguns ports de muntanya bàsics en la comunicació entre el Pallars i la veïna Ariège, com Salau o Clavera. Prop d’aquí, mines abandonades i les restes del telefèric de La Matussière expliquen la importància de l’aprofitament dels recursos naturals en temps passats.

Us recomanem que deixeu el vostre vehicle al Refugi del Fornet, ja que és el punt de partida de diversos itineraris que us permetran visitar aquesta magnífica vall.

Vall d’Unarre

Presidida pel Mont-roig (2.864 m.), es bifurca en dues valls comunicades pel coll Curiós. vall d’Unarre i Vall de Nyiri. Dominades per prats de pastures i diversos estanys glacials, entre els que destaca l’estany de la Gola i el conjunt dels Tres Estanys. Des de l’estratègica ermita de Sant Beado es pot gaudir d’una fantàstica panoràmica a la vall.

Es recomana deixar el cotxe, si no es disposa d’un vehicle tot terreny, a l’aparcament que trobareu a l’entrada del poble de Cerbi.

Cingles d’Escaló i Estaron

Pujant la carretera, a la dreta del poble medieval d’Escaló s’obren imponents cingles de pissarra de difícil accés, on els barrancs de la part alta hi desemboquen formant llargues i primes cascades d’aigua. El seu valor natural radica en que son la llar de diversos ocells rapinyaires, que aprofiten els espadats de roca inaccessibles per fer-hi el niu. Per visitar la zona el més recomanable és des d’Escaló, seguir a peu el camí fins l’antic monestir romànic de Sant Pere del Burgal i tornar pel mateix camí.

Horari d’estiu

De dilluns a divendres

9.00 h a 14.00 h

Horari d’hivern

De dilluns a divendres

9.00 h a 14.00 h

Adreça

Carrer de la Riba, 1 25595 Llavorsí Lleida / Pirineus

Tel. 973 62 23 35

Rutes de Senderisme

Dificultat Baixa

Dificultat Mitjana

Dificultat Molt Exigent

Configuración
This site is registered on wpml.org as a development site.